Pápež František vyzýva odolávať symbolickým prenasledovaniam a „veľkej apostázii“

(RV) „Prenasledovanie je každodenným chlebom Cirkvi“ opakoval pápež tento utorok 12. apríla počas sv. omše, celebrovanej v kaplnke Domu svätej Marty.

Ako sa stalo sv. Štefanovi, prvému mučeníkovi, alebo „maličkým mučeníkom“, zabitým Herodesom, takisto dnes, uisťoval pápež, početní kresťania sú zabíjaní pre svoju vieru v Krista, a iní sú prenasledovaní ideologicky, pretože chcú vyjadriť hodnotu skutočnosti byť Božími deťmi.

Existujú krvavé prenasledovania, ako je prípad byť roztrhanými dravou zverou na radosť obecenstva na galérii, alebo rozprášenými bombou pri východe po svätej omši. A sú „prenasledovania v bielych rukaviciach, prenasledovania kultúrne, tie, čo ťa zavrú do kútika spoločnosti, ktoré ti spôsobia, že stratíš svoju prácu, ak nesúhlasíš so zákonmi, ktoré idú proti Bohu Stvoriteľovi“, tvrdil Svätý Otec.

Dennodenní mučeníci

Príbeh o mučeníctve sv. Štefana, opísaného v časti zo Skutkov apoštolov, ktorý ponúka liturgia, ženie pápeža k novým úvahám nad realitou, ktorá už 2000 rokov tvorí súčasť histórie kresťanskej viery: prenasledovanie.

„Prenasledovanie, povedal by som, je každodenným chlebom Cirkvi. Ježiš to povedal. My, keď sa vyberieme na malý turizmus v Ríme a ideme do Kolosea, myslíme si, že mučeníkmi boli tí, ktorí boli zabití levmi. Ale mučeníkmi neboli iba títo tam. Sú to každodenní muži a ženy: dnes, Veľká Noc, sotva sú tomu tri týždne... Títo kresťania, ktorí slávili Veľkú Noc v Pakistane boli umučení práve preto, že oslavovali Vzkrieseného Krista. A takto dejiny Cirkvi napredujú so svojimi mučeníkmi.“

„Vzdelanostné“ prenasledovania

Mučeníctvo Štefana dalo rozbeh krutému antikresťanskému prenasledovaniu v Jeruzaleme, podobnému tým, ktoré znášajú tí, čo dnes nie sú slobodní vyznať svoju vieru v Ježiša. „Ale, spozoroval Pápež František, existuje iné prenasledovanie, o ktorom sa veľmi nehovorí“, prenasledovanie „maskované kultúrou, maskované modernosťou, maskované pokrokom“.

„Je to prenasledovanie, povedal by som to trošku ironicky, „vzdelanostné“. Je to vtedy, keď človek nie je prenasledovaný preto, že vyznal Kristovo meno, ale preto, že chcel preukázať hodnoty Božieho Syna. Je to prenasledovanie proti Bohu Stvoriteľovi, v osobe jeho detí! A takto vidíme každý deň, že mocnosti vytvárajú zákony, ktoré zaväzujú ísť touto cestou, a národ, ktorý nenasleduje tieto moderné zákony, alebo aspoň nechce ich mať vo svojej legislatíve, stáva sa obvineným, „slušne“ prenasledovaným. Je to prenasledovanie, ktoré odtína človeku slobodu odmietnuť z dôvodov svedomia“, zdôrazňoval Pápež František.

Veľká apostáza

„Toto, to je prenasledovanie svetom“, ktorý „odtrháva slobodu“, kým „Boh nás robí slobodnými“ vydávať svedectvo „o Otcovi, ktorý nás stvoril, a o Kristovi, ktorý nás zachránil“. A toto prenasledovanie, podčiarkol, „má aj šéfa“:
„Šéf zdvorilého, vzdelanostného prenasledovania, Ježiš ho pomenoval: „knieža sveta“. A keď mocnosti chcú nanútiť postoje, zákony proti dôstojnosti Božích detí, tak ich prenasledujú a idú proti Bohu Stvoriteľovi, opakoval pápež. Je to veľká apostáza. Takto život kresťanov napreduje s týmito dvomi prenasledovaniami. Ale Pán nám sľúbil, že sa od nás nevzdiali: „Buďte na pozore! Nepadnite do ducha sveta. Dávajte pozor! Choďte dopredu! Ja budem s vami“.

In Radio Vatican 12. april 2016